Sammanfattning La Liga: Plats 20-16

kl. 18:11:16, 2012-05-18
16. ZARAGOZA
Om Villarreal är bottenstridens stora förlorare är Zaragoza bottenstridens lyckliga hjältar. Real Zaragoza startade säsongen med Javier Aguirre vid rodret. Mannen som hade tagit över klubben november 2010 och då räddat laget från nedflyttning – med två ynka poäng.

16 omgångar in på säsongen 11/12 fick Zaragozas ledning nog, Aguirre fick sparken efter att (citat från ledningen) ”klubben aldrig gjort så här dåligt ifrån sig under klubbens hela historia”. Ynka tio poäng var då ihopsamlade och alla dömde ut Zaragozas chanser för fortsatt spela i Spaniens högstaliga, redan i december.

 

Det dröjde ett tag, men från mars och framåt har Zaragoza och nya managern Jimenez stått för underverk och visat sig vara som starkast när det som mest behövs. Herregud vilken insats!

 

Det finns många - som Apoño till exempel. Men jag vill särskilt belysa Robertos insatser. Roberto är enligt mig årets målvakt i Spanien. Han spelade samtliga ligaomgångar, och så många matchavgörande insatser den mannen har stått för. Applåder och hyllningar är allt han förtjänar.

 

Till sist stod alltså Zaragoza där igen. Två ynka poäng från nedflyttning. Allt klart i den sista omgången. Men än en gång på rätt sida av strecket.



17. GRANADA
Av Granadas 25 man starka trupp är elva av spelarna inlånade. Fem av dem är inlånade från Granadas partnerklubb Udinese. För ett par år sedan befann sig Granada i en sådan djup ekonomisk kris att klubben höll på att gå under – resultatet blev en affär där Udineses ägare Giampaolo Pozzo köpte klubben, sedan dess har klubbarna nära band till varandra.

Höjdpunkter från säsongen? Tja. Det finns inte så många, om man ska vara ärlig. Men laget lyckades avväpna Malaga och ta en 2-1 seger. Och borta mot Barcelona lyckades man faktiskt göra tre mål. Det är det inte många lag som gör. Att Barcelona i samma match råkade göra fem kan vi låta vara osagt.

Hur som helst. Nykomlingarna från Andalusien ska vara glada att de klarade sig kvar. Men man bör börja se över hur man ska ersätta/hantera de inlånade spelarna.

En som troligtvis inte vill tillbaka till sin ägarklubb är i alla fall Uche, som knappast vill husera i segundan, och som knappast är välkommen tillbaka till Villarreal efter att ha sänkt klubben i mötet lagen emellan på egen hand.


18. VILLAREAL
Säsongens stora förlorare. Villarreal har haft en så miserabel och fullständig skitsäsong att jag var tvungen skriva en blogg om det tidigare i veckan som beskriver alla smällar – bloggen hittar du här.

Alla dessa skador. Herregud. Alla dessa skador. Under en kort period gick Rossi, Nilmar, Marchena, Cani, Camuña, Zapata och Marco Ruben skadade – samtidigt. Förstår ni vilken sinnessjuk skadelista det är för en klubb med Villarreals bredd?

Två inte alltför lyckade tränarbyten under en och samma säsong gynnar inte heller kontinuiteten.

Champions League-spel i dödens grupp för en klubb med Villarreals sjuka skadelista blev för mycket. Trots all skit var det minuter från att det faktiskt gick vägen ändå. Klubben kan inte heller se lyckan i något derby. 1 av möjliga 12 poäng bärgades totalt ur de fyra derbyna spelade mot Levante och Valencia.

Läs mer om all skit här – det är en intressant läsning i all sin olycka.



19. SPORTING
Sporting förstod redan i februari vad som väntade. Klubben började säsongen med Manuel Preciado Rebolledo vid rodret. Preciado mäktade endast med 18 poäng på 20 matcher – ett på tok för tamt facit, Preciado fick gå. Vad gör då Sporting? Jo, klubben tar in den så oerhört rutinerade och excentriske Javier Clemente. Baskern som är känd för att just rädda lag från just segundan. Tyvärr har inte Clemente riktigt levt upp till sitt rykte.

Så här i efterhand kan man peka ut svackan i mars som tung orsak till nedflyttning. Laget har gjort helt ok med mål, nio st genom Barral, men har släppt in för många för ett primeralag. Adios Sporting.

För övrigt, extra surt att laget tvingas lämna primeran just nu. Med både Deportivo och Celta Vigo på väg upp hade vi haft ett par extra ”derbymatcher” att se fram emot – Asturien mot Galicien.


20. RACING
Låt mig börja med en första åsikt: Racing har varit sanslöst dåliga den här säsongen.

Punkt.
På 38 omgångar har laget med ligans enda svensk mäktat med fyra vinster. F-Y-R-A.
På 38 omgångar har laget på hemmaplan bjudit sina fans på elva mål. E-L-V-A.

För att Racing skulle klara sig kvar skulle hela 16 poäng till ha spelats in. Något som laget inte ens var i närheten av. Christian Stuani har trots lagets problem skinit. Uruguayanen har stått för nio mål och tre assist. Men i Segundan får laget med största sannolikhet klara sig utan Stuani – som gillar att flänga runt i spanska klubbar på lån från sin ägare Reggina.

Frågan är hur Racing ska tackla sin degradering. Sedan säsongen 93/94 har laget spelat i Primeran, med en säsongs undantag 01/02.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0