Mittbacken, baskern, undantaget – Fernando Amorebieta

kl. 15:30:18, 2012-02-29
Llorente Amorebieta Martinez


Ikväll ställs Fernando Amorebieta mot sin lagkamrat Fernando Llorente. Försvar mot anfall. Vän mot vän. Amorebieta och Llorente är båda födda -85 och har sedan 10 år tillsammans gått igenom Athletics alla led.


Athletic Club är ett lag som trotsar globalisering och som utmärker sig genom att låta laget enbart bestå av spanjorer från de baskiska provinserna.  Den policyn är ett kapitel för sig som lämpar sig för ett senare tillfälle – eller om den vid det här laget blivit uttjatad nog. Åter. I dagens Athletic finns dock ett undantag. Fernando Amorebieta är född i Venezuela. Men när han var två år ung återvände hans baskfödda föräldrar med honom till Vizcaya och Baskien.  Således är Fernando av dubbla nationaliteter. Eller trippla. Mittbacken har representerat tre landslag. Spanien (U19), Baskien och Venezuela.

 

2008 började Amorebieta förhandla med det venezuelanska fotbollsförbundet. Han hade bestämt sig. Det var landet han föddes i han ville spela för. Men eftersom en ung Fernando hade representerat Spanien i U19-EM 2004, tillät inte FIFAs regler honom att byta landslag. Som på beställning ändrade dock FIFA sitt regelverk 2009 och året därpå kunde till sist Fernando Amorebieta dra på sig den vinröda venezuelanska landslagströjan.

 

Ni hör själva. Det finns många trådar att följa i den här historian med sin vikt värd i anekdotguld. Jag följer en.

 

Som jag tidigare nämnde har Amorebieta representerat det baskiska landslaget. Tre matcher har det blivit hittills. En av matcherna var mot Katalonien. Kan ni gissa motståndare i de resterande två? Just precis. Venezuela.

 

Innan Amorebieta drog på sig sin efterlängtade vinröda matchtröja hade han alltså mött Venezuela två gånger om. Och varit med att vinna mot dem. Två gånger om.

 

Ikväll spelar Amorebieta med sitt tredje landslag - mot sitt första landslag. Den här gången innehåller det första landslaget vännerna Llorente, Iraola, Martinez och Muniain.

 

Fernando Amorebieta står på andra sidan, återigen som ett undantag.

 

/Leo


När är måttet rågat, egentligen?

kl. 21:57:41, 2012-02-06
Under måndagen fick Sevillas president José María del Nido nog. När del Nido får nog, då agerar han. Marcelino García Toral har på de sju senaste ligamatcherna mäktat med två ynka poäng. Inte tillräckligt för ett Champions League-drömmande Sevilla. Under måndagen fick Marcelino både skulden och foten.

Men Marcelino är inte ensam. Nej, han är den – för säsongen - sjätte i raden att i förtid tvingas gå. Sjunde om vi räknar in Laudrup. Han avgick dock själv efter att assisterande tränaren Erik Larsen fått sparken under konstiga omständigheter. Men för nöjets skull räknar vi in dansken till denna förkomna skara.

 

För eget nöjes skull har jag tillämpat matematik. Hur tåliga är egentligen presidenterna i vår älskade La Liga? Är bägarna olika stora? En sammanställning med pragmatism som ledord.

 

Det är siffror och resultat som här räknas med, yttre omständigheter ignoreras. Tränarna har självfallet alla varit ansvariga i olika antal matcher, så ett snitt på vunna poäng per match har räknats ut. Cupmatcher räknas ej. Det är ligamatcher som ligger som grund.

 

-       Michael Laudrup, Mallorca, lämnade själv 27 september

o   5 matcher/6 poäng. 2 vinster, 3 förluster. Snittpoäng per match – 1.2


-       Juan Carlos Garrido, Villareal, sparkad 21 december

o   16 matcher/15 poäng. 3 vinster, 6 kryss, 7 förluster. Snittpoäng per match – 0.93


-       Gregorio Manzano, Atletico Madrid, sparkad 22 december

o   16 matcher/19 poäng. 5 vinster, 4 kryss, 7 förluster. Snittpoäng per match – 1.18


-       Javier Aguirre, Real Zaragoza, sparkad 29 december

o   16 matcher/10 poäng. 2 vinster, 4 kryss, 10 förluster. Snittpoäng per match – 0.62


-       Fabriciano González, Granada, sparkad 22 januari

o   19 matcher/19 poäng. 5 vinster, 4 kryss, 10 förluster. Snittpoäng per match – 1.0


-      Manuel Preciado Rebolledo, Sporting Gijón, sparkad 31 januari

o   20 matcher/18 poäng. 5 vinster, 3 kryss, 12 förluster. Snittpoäng per match – 0.9


-       Marcelino García Toral, Sevilla, sparkad 6 februari

o   21 matcher/26 poäng. 6 vinster, 8 kryss, 7 förluster. Snittpoäng per match – 1.23


Vad vi kan konstatera är alltså att den senaste mannen till rakning - Marcelino García Toral – är den av samtliga avgångna tränare som ändå lyckats bäst. Trots att mannen i fråga stått som ansvarig tränare flest matcher av dem. Sevilla har i nuläget trots allt endast fyra poäng upp till sin så önskade CL-plats.

 

Givetvis spelar yttre faktorer in, klubbarnas status och förväntningar, antal matcher etc. Men just nu ger jag blanka i det. Även det faktum att jag reserverar mig för eventuell glömd sparkad tränare.

 

Som vanligt, kommentera gärna här eller mer gärna via twitter @Leopoldstrand

 

Allt väl!

 

/Leo


RSS 2.0