Sammanfattning Serie A: Plats 20-16

kl. 17:44:17, 2012-05-18

16. PALERMO
Även här ett lag som likt Genoa underpresterat. Här har president Zamparini ändå hållt sig i skinnet och vi har endast sett ett tränarbyte och ett "missförstånd" med Panucci under säsongen (om vi räknar Piolis avsked som innan säsongen). Tappen av framför allt Pastore, Sirigu och Nocerino blev tunga. Men med den trupp man besitter är en 16:e plats på tok för dåligt. Mittenplacering borde ha varit mer rimlig.

Palermo var som vanligt stabila på hemmaplan. Borta, däremot, var man bedrövliga. Tabellraden 1-7-11 förklarar en del av den dåliga säsongen.

Frågan inför nästa år är vart Palermo är på väg. Ny tränare nästa år ser ut att bli Sienas Giuseppe Sannino som gjorde en fin säsong i Toscana. Men vilket material får han att jobba med? Det ryktas en hel del om spelare som vill bort ifrån Sicilien. Bland annat talas det om att Viviano (delägs med Inter), Silvestre och skyttekungen Miccoli ska vara på väg bort. Hur agerar Zamparini i sommar? För agera måste han, om den här katastrofsäsongen inte ska upprepas nästa år.

Mitt tips innan säsongen: 10:a

17. GENOA
Genoa, Genoa, Genoa. Klubben som tycks ha en FM-frälst 14-åring som president i Enrico Preziosi stod för den kanske svagaste säsongen av alla Serie A-klubbar i år. På förhand tippade jag Andreas Granqvists gäng som en topp 10-kandidat. Men oj så fel det visade sig vara. Klubben har läckt som ett såll och släppte in flest mål (69) av samtliga lag i Serie A. Trots det har ändå Granqvist varit en av de bättre spelarna i Genoa och har ryktats vara aktuell för Milan till kommande säsong.

Felet är sällan bara ett när en klubb går kräftgång likt Genoa gjort i år. Men jag vill mena att ett tydligt problem är just Preziosis syn på spelare som handelsvaror. Det är en otrolig mängd spelare som Genoa har intressen i. Det finns liksom ingen tydlig och given ryggrad här. Laget skulle må bra av lugn och ro. Samma tränare, samma spelare, i åtminstone en säsong. I år har Genoa tränats av Malesani-Marino-Malesani-De Canio. Det skriker ut oro och identiteskris.

Till sist måste vi lyfta fram Rodrigo Palacio. 19 mål och fem assist. Vilken klubb köper, deläger eller lånar honom nästa säsong?

Och! En sak till. Vad sa egentligen Sculli till ultras-ledaren i samband med Siena-incidenten? Viftade han med maffia-morfar-kortet, tro?

Mitt tips innan säsongen: 9:e plats

18. LECCE
Två av tre lag som åkte ur tippade jag redan på förhand som nedflyttningskandidater. Ett var Novara, det andra Lecce.

Jag har inte så mycket att tillägga egentligen. Romas gamle profil Di Francesco fick hösten på sig att göra något med Lecce men ersattes av Cosmi i december. Något som egentligen bara var av akademiskt intresse. Gamle Di Michele visade återigen att ålder bara är en siffra och noteras för elva mål i ligaspelet. Tyvärr blev Bojinovs återkomst till klubben inte så effektfull som man hade kunnat hoppas. Bulgaren levererade endast ett mål.

Trots att jag såg Lecce sparsamt under säsongen så kommer jag att sakna dem. Nu får vi i stället hålla till godo med utmärkta tweets ifrån Serie B-spelet signerade Sveriges egne Lecce-expert, Kristian Borell.

Mitt tips innan säsongen: 19:e plats

19. NOVARA
Novara avslutade en resa i expressfart när man återvände till Serie A för första gången på 55 år inför säsongen. Klubben avancerade, via playoff, till högsta serien efter att ha varit nykomlingar i Serie B. Men sessionen i högsta serien blev, som väntat, endast ett-årig.

Marco Rigoni måste lyftas fram som ett utropstecken. 32-åringen levererade elva mål och fem assist under Serie A-säsongen. Riktigt starkt.

I övrigt kan vi väl notera att det ibland kan vara överskattat att sparka tränare så fort det går tufft. Novara sparkade Tesser i januari och ersatte med Mondonico bara för att plocka tillbaka förstnämnde dryga månaden senare. Onödigt att sparka i första läget, tycker jag, då Tesser var mannen som förde Novara hela vägen från Serie C till högsta serien. Han kunde lika gärna ha fått leda laget, utan avbrott, hela säsongen.

Mitt tips innan säsongen: 18:e plats

20. CESENA
Vad hände, Cesena? Fjolårets succélag som landade på en bekväm 15:e plats var i år tippade att kunna leverera en minst lika fin andrasäsong. Hur det gick? Helt åt pepparn.

Trots en fin mercato där man plockade in bl a Mutu, Eder och Candreva hände ingenting. I januari plockades dessutom Iaquinta in för att väcka liv i klubben, men utan framgång. Frågan man ställer sig är var det egentligen brast? Var det kanske så att Ficcadenti var så mycket viktigare än vad man kunde tro?

Cesena stannar på 22 inspelade poäng. 20 poäng ifrån säker mark. Fyra segrar och bara 24 gjorda mål. Det är inte ens nära. Det är uruselt och jag hittar egentligen ingen spelare i detta läg värd att lyfta fram. Candreva ok i höstas. Moras okej under våren. Men nä, det är underkänt rätt igenom.

Mitt tips innan säsongen: 13:e plats

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0