Sammanfattning Serie A: Plats 10-6

kl. 11:00:30, 2012-05-23

6. INTER
Gian Piero Gasperini gillar 3-4-3. Det visste Moratti, det visste Branca. Ändå värvade man inte en spelare Gasperini ville ha. Läget var med andra ord rätt låst redan innan premiärmatchen och sen gick det som det gick.  Såklart. Inter vann inte en tävlingsmatch under den tidigare Genoa-coachen och Gasperini fick kliva av efter 1-3 mot Novara.

In kom, som vanligt i dylika lägen, Claudio Ranieri. Och det tog fart, bland annat radade man upp sju raka segrar under slutet av 2011. Men sen var det dags att falla ihop igen för Inter och Ranieri fick även han lämna Giuseppe Meazza. In i stället med unge primavera-tränaren Andrea Stramaccioni och det blev en helt okej avslutning där man bland annat såg till att vinna även det andra derbyt mot Milan (vinster med 1-0 och 4-2).

Jag hade en känsla innan säsongen om att Inter låg illa till. Att man rentav skulle hamna utanför CL-platserna.
Men när man plockade in både Forlán och Zárate samt behöll Sneijder trodde jag ändå de skulle tampas där uppe. Inters säsong har varit rörig, det vet ni. Dessutom har spelare som just nämnda Forlán, Zárate och Sneijder antingen varit skadade eller helt enkelt dåliga. Pazzini är en annan som inte alls levererat.

Inter måste agera i sommar och tycks vara på väg att göra så redan nu. Palacio sägs vara på ingång. Dessutom rycker man  i Lavezzi (tillsammans med bland annat nyrika PSG). Och jodå, även Inter nämns när Granqvist kommer på tal - kul!
Dock ska man komma ihåg att Palacio är 30 år fyllda. Det är ingen långsiktig investering. Inters stomme behöver föryngras, de unga talangerna måste börja slussas in. Här finns bland annat Faraoni, Coutinho och i primaveran, Lorenzo Tassi.
Dessutom Ricky Alvarez som Inter INTE ska göra sig av med. Jag tror att han kan bli oerhört viktig nästa år. I år väl ojämn, precis som hela Inter.

Mitt tips innan säsongen: 4:a

7. ROMA
Målet? Att förvandla Roma till ett Italiens Barcelona. Resultatet? Typ Atleticó Madrid innan Simeones entré.
Luis Enrique hade på förhand en riktigt trevlig skara offensiva krafter att tillgå. Totti, såklart. Men också (de dyra) nyförvärven Osvaldo och Bojan. Dessutom Borini, Pjanic, Lamela, De Rossi, Gago, ja en hel radda fina lirare.

Och visst, det fanns stunder av magi och Roma dundrade in 60 mål under säsongen. Fjärde bäst i hela Serie A. Men så var det den där Atleticó-kopplingen. För bakåt var det en helt annan historia. Enrique fick aldrig riktigt till det trots en relativt bra backbesättning. Med 54 insläppta mål hamnar man på en 14:e plats i serien.

Projektet Roma är fortfarande ungt och nästa säsong kommer spelare som Pjanic och Lamela att ha acklimatiserat sig till Serie A och kan bli än mer betydelsefulla för klubben. Luis Enrique lämnar efter att ha fått en säsong på sig. Rätt eller fel? Jag vet inte. Kanske kunde man gett honom ett år till för att utveckla bygget. Men nu tycks han ha avgått självmant och kanske finns det tränare som är mer lämpade att leda Roma framåt.

Två funderingar till sist. Trots en poängmässigt helt okej säsong av Totti börjar vi nog ana slutet för Romas bandiera. En hel drös spelare ifrån hans generation tackade för sig under säsongen och det känns som att Totti står näst på tur. Slutar efter nästa säsong?

Bojan och Osvaldo till sist. Här måste vi väl ändå tala om fruktansvärda överpriser? Totalt la Roma ut nästan 300 miljoner kronor för dessa båda herrar. För detta fick man 18 mål att jämföra med Borini som levererade 9 till ett lånepris på ungefär 15 miljoner kronor.

Nåväl. Romas projekt är intressant, men de måste ta flera steg till nästa säsong. Annars riskerar det att stanna vid en fin tanke, en fin skiss på pappret.

Mitt tips innan säsongen: 6:a


8. PARMA
När Franco Colomba, Parmas räddare ifjol, fick lämna skutan i januari såg det inget vidare ut för Parma.
Med tabellraden 5-4-8 var oron för nedflyttning påtaglig. På tränarbänken satte sig då Roberto Donadoni och  resten är, ja, historia. Faktiskt. Parma avslutade Serie A med sju raka segrar, vilket är klubbrekord, och tabellraden under den gamle förbundskaptenen blev 10-7-4.

Donadoni ska givetvis få en rejäl skopa beröm för sin insats och betydelse för Parma. Men jag glömmer någon, säger ni? Nejdå. Den kanske viktigaste ingrediensen i denna fina upplaga av klubben från de nordvästliga delarna av Emilia-Romagna är Sebastian Giovinco. Atommyran, som han kallas, låg bakom nästan hälften av Parmas mål under säsongen (15+11) och har nu äntligen blommat ut helt och fullt. 25-årige Giovinco har imponerat så mycket att han är ett utav de hetaste namnen inför det annalkande transferfönstret. Ska han tillbaka till Turin? Vill Barcelona värva över honom? Eller stannar han rentav kvar i Parma?

Förutom Giovinco stora plus till en annan av mina favoriter, Jonathan Biabiany, men också till Jonathan, Paletta och Floccari.
Tänk om Parma dessutom fått behålla Borini som ju tillhörde klubben innan säsongen drog igång. Då vette sjutton om man inte hade kunnat hugga på Europa-platserna.

Mitt tips innan säsongen: 15:e plats

9. BOLOGNA
Jag trodde att jag stack ut hakan för långt i mitt försäsongtips när jag hade Bologna som 12:a. Och under Bisolis ledning verkade det som att jag varit för våghalsig. Men sen hände något. Bisoli sparkades och den tränare Zamparini inte trivdes med i Palermo, Stefano Pioli, plockades in. Och jag vet inte jag men det känns frestande att kalla Bolognas säsong under Pioli för en succé.

Gillet i målet har ersatt Viviano på ett strålande vis mellan stolparna och Diamanti har skinit som, just det, en diamant.  Tack vare detta belönades han med en plats i Prandellis preliminära 32-mannatrupp till EM.
Bäste målskytt blev, som vanligt, Marco Di Vaio som nu dock tackar för sig efter en lång karriär.
En annan som med all säkerhet lämnar är den något ojämne, men likväl fantastiske, Gastón Ramírez. 21-åringen jagas av ett helt koppel klubbar och har potential att spela på den absoluta toppen. Plus också för Mikael Antonsson som gjorde ett fint förstaår i Serie A. Blir viktig kommande säsonger.

Vad ska då Bologna göra för att återupprepa denna fina säsong. Tja, det kanske viktigaste steget har man redan tagit. Stefano Piolo har skrivit på ett kontrakt som gäller fram till sommaren 2014. Grunden är med andra ord lagd för en fortsatt fin framtid i universitetsstaden.

Mitt tips innan säsongen: 12:e plats


10. CHIEVO
Som vanligt är Chievo starkare än vad man tror på förhand. Nu måste man (läs: jag) väl på allvar inse att Chievo inte är en fluga? För det är de verkligen inte. Trenden är tydlig. Chievo har sen comebacken i Serie A 2008-09 slutat på 16:e, 14:e, 11:e och nu i år alltså 10:e plats. Är de månne på väg mot samma fina höjder som under toppåren i början av 2000-talet när man till och med kvalade till Champions League? Ja, det går i alla fall inte att underskatta Chievo längre.

Vilka stack ut lite extra då? Självklart ikonen Sergio Pellissier som svarade för åtta mål och sju assist i ett annars målsnålt Chievo. Klubben var, tillsammans med Novara, den som gjorde minst antal mål (35) i årets upplaga av Serie A. Men det spelar ju mindre roll när man är tighta bakåt. Chievo släppte bara in 45 mål vilket kan jämföras med högre placerade klubbar som Roma (54 insläppta) och Inter (55) insläppta.

Michael Bradley ska vi såklart inte glömma bort heller. Har gjort ett gediget jobb för Chievo och bär numer smeknamnet "generalen".
Och! Till sist Francesco Acerbi. Pojken med födelsemärket.
Innan säsongen flaggade jag för att han besitter en stor potential. I höstas verkade det som att Chievo-tränaren Di Marco inte alls höll med. Acerbi fick bara göra två inhopp under hösten. Men, inför vårsäsongen hände något. Acerbi fick spela och var en av Chievos absolut bästa spelare. Nu viskas det om Milan till kommande säsong. Snacka om genombrott i ultrarapid.

Mitt tips innan säsongen: 17:e plats

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0