Sammanfattning La Liga: Plats 15-11

kl. 19:10:42, 2012-05-20
11. GETAFE
Ännu ett Madrid-lag. Om man ska sammanfatta deras säsong räcker det till att se på placeringen. Ett redigt mittenlag. Tycker till och med att Getafe ska vara nöjda med en elfteplats. Det kunde ha slutat värre än så. Noterbart är att Getafe har spelat sex derbyn under säsongen. Fem har slutat med förlust. Los Azulones måste ha svårt att göra ströget i staden med rak rygg. Annorlunda till nästa säsong kanske? Getafe är numera ägda av ”Royal Emirates Group of Companies”, som ni kan gissa er till är Dubai-baserade. Kanske kommer kulor investeras under sommaren? Vi får se. Kommer ni ihåg Pedro Leon? Han har inte haft sin bästa säsong. Gått skadad och så, ni vet. Men lite hann han ändå med. Titta på ett av säsongens finaste mål här.

12. SOCIEDAD

San Sebastian-klubben som avskyr och i princip vägrar erkänna Athletic som sin baskiska storebror. Den gånga säsongen har klyftan bara ökat. Athletic har fått ett internationellt erkännande och är – hyfsat välförtjänt – på allas läppar. Carlos Vela, där har vi ett namn som inte fått den sprikraka utveckling världen en gång förutsåg. Men kanske han börjar hitta tillbaka? Vela står i slutet av säsongen som Sociedads mesta målskytt och assisterare. Se här för en av hans fullträffar mot Malaga, galet vackert mål.

 

Sociedad kan stoltsera med La Ligas näst yngsta trupp  på 24.18 år (hela listan här), och det ska bli spännande att se utvecklingen nästa säsong. Hoppas guldkornen Griezmann och Inigo Martinez stannar. Trivia på Inigo Martinez: Inigo har under säsongen gjort tre mål från, om man får höfta lite, över 35-40 meters avstånd. Vackra ska det tilläggas.

 

Betis - Sociadad 2-3
Derby Basque - Sociedad - Athletic 1-1
Spanien u21 - Georgien u21 7 - 2

 

13. BETIS

Betis - Spaniens första kungliga (Real) klubb - landar alltså på en 13:e plats. Inte alls särskilt tokigt för en nykomling. Inte tokigt alls. Det som imponerar mest är att laget har tagit sin 13:e plats med samma grund som laget spelade med i segundan. Från Casto i mål, via Nacho och Dorado i försvaret till Juanma och Beñat och slutligen till Castro längst fram. Imponerande!


För att kröna en lyckad säsong, vad krävs då? Självklart en derbyvinst. Sevilla-derbyt hör till de allra hetaste i Spanien. Säsongen till ära lyckades Betis vända och besegra sin storebror – på bortaplan. En imponerande insats som lagets fans kan njuta av hela sommaren.

 

Lyftas fram ska självklart Ruben Castro göra, en av de bästa anfallarna i ligan. Han har även stått för ett av säsongens mest konstiga och värdiga målfirande när han lugnt springer fram och kramar lagets psykolog. Vet någon historian bakom – dela med er i kommentatorsfältet eller på twitter. Även Beñat ska självklart hyllas. Vilken säsong han har gjort. Stod för båda målen i derbyvändningen.


14. ESPANYOL

Espanyols lilla miniprojekt gav inte de resultat som förväntades. Nog hade man hoppats på mer än en 14:e plats. Nog borde man även fångat en högre placering. Truppen och framförallt startelvan har varit rätt stark. Men truppen som helhet har varit för tunn.

 

Många viktiga spelare är på lån och klubben har redan klargjort att man inte har råd att lösa en av dem, Romaric. Weiss, Coutinho, Didac väntas även dem lämna. Den på förhand tyngsta skalpen, Coutinho, har inte riktigt levt upp till förväntningarna.

 

I mitten av våren var Espanyol ändå på gång, laget rörde sig kring en 8-9 plats. Sedan, mindre kollaps. Ett resultat av den tunna trupp Pochettino har förfogat över. Det blir ett pussel att lägga för Espanyol i sommar – i svallvågorna när de viktiga kuggarna lämnat.


15. RAYO

Arbetarlaget från Madrid spelade en hänsynslös fotboll som nykomling i primeran. Det straffade sig, som det ofta gör. Hela 73 mål har man släppt till, då får man svårt att hamna högre upp i tabellen än en 15:e plats. Men om laget bara inte avslutat ligan med platt fall (sex förluster de sista sju ligaomgångarna) så hade en placering närmare mitten varit helt klart rättvis.

 

Kollektivet, självklart. Men det finns här ett par enskilda spelare att lyfta fram. Diego Costa, brasselånet från sin rödvita storebror spelade 16 matcher, på dessa mäktade den urstarke Costa med att stå för tio mål. Tamudo, hjälten från Espanyol, som med sin nick i slutminuten sista omgången räddade kvar laget i primeran.

 

Men framför allt. Michu. Ett av säsongens verkligt stora utropstecken. 26-åringen verka kunna lite av allt möjligt. Han kan husera på i princip hela mitten – men det verkligt imponerande är hans målskörd. Michu är den målfarligaste mittfältaren i hela La Liga med sina 15 fullträffar. Michu kommer bli ett omdiskuterbart namn i sommar. Med all rättvisa.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0