Sammanfattning La Liga: Plats 10-6

kl. 20:24:35, 2012-05-24
6. LEVANTE

Står tillsammans med Osasuna för en av säsongens stora skrällar. Levante. Var börjar man? Inleder ligan hänsynslös med nio raka matcher utan förlust. Och faktiskt var att det var just Osasuna (nedan) som stoppade streaken. Tränaren Juan Ignacio Martínes har gjort ett fantastiskt jobb med ligans minsta budget och den trupp han har haft tillgänglig. Levante mäktar även med ligans äldsta trupp på 30,63 år i genomsnitt. Men vad gör det när hjältar som Sergio Ballesteros spelar så fantastiskt bra som de faktiskt har gjort. Ett klipp jag sent kommer glömma är när just 36 årige Ballesteros sprintar förbi självaste Christiano Ronaldo i jakt på boll. Eller Arouna Kone som kanske gör sitt livs säsong. Barkero ska även han lyftas fram. Hela laget ska lyftas fram.

 

Nu väntar Europaspel för Levante, frågan är hur truppen reagerar på det tuffa spelschema som väntar. Truppen måste förstärkas.

 

7. OSASUNA

Nu hann jag inte på förhand tippa ligan i La Liga och struntade helt sonika i det. Men sanna mina ord. På en lista från mig hade ni aldrig sett ett Osasuna på en sjundeplats. Som jag skrev ovan. Lagen som befinner sig på plats sex och sju är de två största skrällarna i årets upplaga av La Liga. Osasuna – från start med José Luis Mendilibar vid rodret – har spelat smart och utnyttjat sina resurser väl. Faktum är att laget faktiskt har förlorat minst matcher i hela La Liga. Ja, bortsett från Goljat och Goljat då. Samtidigt har laget kryssat flest. Ett kryss mindre och Osasuna hade kunnat fira en EL-plats. För endast en poäng skiljde laget åt från Levante.

 

Raúl García är en kille som inte alltid haft det helt lätt sedan han lämnade Osasuna 2007. Atleticofansen tog honom aldrig riktigt till sig och han utvecklades aldrig till den toppspelare han har potential till. García tackar nog sin lyckliga stjärna för att lånet till Osasuna 2011 blev av. Vilken säsong han har gjort. Med sina elva mål och åtta assist är han helt ensam i toppen av den interna poängligan. Frågan är vad som händer med García inför kommande säsong. Osasuna har inte råd att lösa honom och Atletico är inte särskilt sugna på att ta honom tillbaka.

 

Osasuna stod även för bragden att vinna mot en Goljat, Barcelona, med 3-2. Då hade man visserligen fått stryk i det första mötet med 8-0, om ni kommer ihåg. Men ändå.

 

8. MALLORCA

Laudrup hade förfogande över Mallorca vid säsongens start. Snart avgick dock Laudrup i protest mot att ledningen gått in och sparkat hans assisterande Erik Larsen under suspekta omständigheter. Karaktär. Men för Mallorca tror jag det var det bästa som kunde hända. Joaquin Caparrós hade nämligen ett par veckor tidigare gått och blivit tillgänglig. Caparrós, denna fantastiska lagbyggare tog över ö-laget och började sin resa.

 

Laget har gjort ett jättejobb och visat upp sig som ett lag. Tidigare år har det talats om Mallorcas hemmaborg, en oerhört svår plats för fastlandslag att flyga till och ta poäng. Förra säsongen myntades uttrycket av då laget faktiskt inte spelade särskilt bra på hemmaplan – eller åtminstone inte som tidigare.  Detsamma gäller i år, laget har spelat bra på hemmaplan, men inte alls som förr. Ändå är man på en åttondeplats. Capparrós – denne fantastiska lagbyggare. I dagarna kritade han på nytt kontrakt. Ska bli spännande att följa Mallorca nästa säsong.

 

Vill lyfta fram Castro och Chico som bägge har haft en mycket bra säsong.

 

9. SEVILLA

En av säsongens floppar. Vi hade väntat oss mer av Sevilla – med rätta. Sevilla har en stark trupp. Men det började faktiskt bra. Efter tio omgångar var laget fortfarande obesegrade. Sedan gick det nedför, och det var faktiskt Granada av alla lag som tog ned dem på jorden i den där elfte omgången. Negredo ska lyftas fram. Speciellt Negredos mål mot Getafe som utmanar om Sevillas enda titelchans - säsongens mål.

 

Reyes ska med lyftas fram. Under januaris silly kom så äntligen Sevillasonen hem. Men det har inte lossnat för Reyes. Han har helt enkelt inte levt upp till de högt ställda förväntningarna. Annat har det varit med nu för tiden pålitliga Jesus Navas. Navas har varit stundtals fullständigt briljant och är i min mening med i säsongens elva.

 

Sommaren blir intressant i Sevilla. Spelare ut och spelare in. Vilka är fortfarande osäkert. Utom Kanoute som har tackat för sig.

 

 

10. ATHLETIC

Laget som under säsongen vunnit världens alla fotbollshjärtan. Utan att egentligen vinna någonting alls. Ni som följt bloggen och läst vad jag har skrivit under säsongen vet att jag är sådär tonårsaktigt kär i Athletic och allt som rör de rödvita baskerna. Så har det alltid varit – så kommer det nog alltid vara. Det är som allt som rör den klubben blir till en vacker saga. Om än en vacker saga utan lyckliga slut.

 

Ni kan det här nu. Caparrós fick gå och Bielsa klev in och vände upp och ned på allt och alla. Från Caparrós kompakta långa-bollar-på-Llorente-fotboll till hög press och bollinnehav som ledstjärnor. Det har gått helt ok. Bielsa adderade Herrera och började charma världen. I Europa League och Copa del Rey har laget varit bländande. Ingen var beredd på Athletic. Men truppen räckte inte till. I primeran har man misslyckats. Men samtidigt har laget säkrat en EL-plats genom kvalificeringen till finalen av CdR där de möter redan Europaklara Barcelona. Jag ser fram emot finalen och hoppas innerligt att laget tar titeln, för Athletic anno 11/12 förtjänar en. Måtte årets saga för baskerna sluta lyckligt.

 

Jag vet inte, just i det här fallet vill jag inte peka ut enskilda spelare. Hela laget har varit fantastiskt. Det räcker att veta så.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0