En hopplös final - att skriva om

kl. 18:38:54, 2012-05-08
En underbar final stundar. Två klubbar sprungna ur samma historia och land, bärandes på samma färger ska kämpa för att ta hem Europa Leauge-titeln.  Det är på alla sätt en vacker saga. Men samtidigt hopplös att skriva om.

För första gången någonsin står Rumänien som arrangör för en Europacupfinal. Matchen spelas i Bukarest på Arena National som för oss svenskar är känd för, tja, ingenting egentligen. Arenan är nämligen nybyggd och invigdes så sent som 6 september 2011.

 

Just det. Hopplösheten.

 

Atlético de Madrid och Athletic Club är sprungna ur samma klubb. Atlético de Madrid som vid grundandet 1903 gick under namnet Athletic Club de Madrid – alltså den baskiska stavningen. Anledningen var att Atlético grundandes som en tänkt Madridbaserad akademi till Athletic, av tre studerande basker bosatta i Madrid. Athletic Club hade grundats redan 1898.



Bägge klubbarna bär färgerna röd och vit i lodräta linjer. En baskisk student som 1909-1910 befann sig i England ombads helt sonika av Athletic att köpa med sig 50 tröjor från Southampton FC för klubbens spelare att bära. Southamptons rödvita tröjor passade nämligen alldeles utmärkt då staden Bilbao´s flagga gick i röd och vit. Snart skänktes 25 av tröjorna till filialen i Madrid.  Så var det med det – typ.

 

Sedan La Liga – eller Primera Division – startade 1929 är det tre lag som aldrig har ramlat ur. Ni vet alla vilka tre, va? Den här historian har man hört så att man storknat. Ja, det är Real, Barca och Athletic. Nu är det så att Athletic Club även ligger trea i den maratontabell som förts sedan starten. Och vilka ligger hack i häl på sin storebror? Filialen från Madrid, så klart. Cirka 50 p skiljer lagen åt. I en maratontabell. Från 1929. Alltså runt 2500 matcher. 50 poäng. Cirka.


Diego ”Cholo” Simeone och Marcelo ”Loco” Bielsa. Två härliga, passionerade och argentinska tränare. Mellan 1998-2004 ansvarade Bielsa för det Argentinska landslaget. I 30 av dessa matcher var Diego Simeone utsedd kapten för galningens landslag. Dessa vänner som alltid pratar gott om varandra möts nu i finalen – ansvariga för vardera lag.

 

I dag får lillebror Atletico beskrivas som mest framgångsrik. Senast 2010 tog laget hem dubbeln med EL och Supercupen. Athletic är titellösa sedan guldsäsongerna 82-83 och 83-84 med dubbla ligatitlar och Copa del Rey-guld.

 

Ni förstår hur hopplöst det är att inte veta vilken vinkel man ska snöa in på va? Mellan dessa lag finns det ett par och fler att välja mellan. Dessa brödraklubbar som nu slåss i Europas finrum. Må den bäste vinna.

 

 

Allt väl, Leo


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0