Don't Believe the Hype

kl. 16:24:16, 2012-01-14

Det är viktigt att granska. Kanske allra viktigast är att granska sig själv, eller rannsaka är nog ett mer rättvist ord. Därför är det på tiden att gå igenom de spelare jag lyfte innan säsongen och menade förtjänade ett extra öga. Vi är nästan halvvägs igenom Serie A så det känns riktigt att göra en utvärdering.

I mitt tips inför säsongen passade jag alltså på att välja ut ett namn från varje trupp som kändes spännande och intressant. Målet var att hitta en yngre spelare som kunde tänkas få sitt genombrott. I vissa klubbar kan väl valen diskuteras, kanske främst med tanke på åldern. Varken Lulic i Lazio eller Éder i Cesena är exempelvis några tonåringingar direkt och Vidal i Juve var redan relativt etablerad redan innan flytten till Italien. Albin Ekdal valdes något partiskt, det är kul med unga svenskar i Serie A. Men jag plockade ändå ut dessa spelare då jag trodde de hade möjlighet att slå igenom ordentligt.

Nog dravlat. Går nu igenom de 20 namn jag radade upp inför säsongen. Låt oss för enkelhetens, och spänningens, skull börja bakifrån. Och därefter lyfter jag ett par namn som missades innan säsongen men som har imponerat.

20. Keko (Catania)
Jag trodde mycket på Atléticos unga löfte inför säsongen. Men trots fina meriter från ungdomslandslagen blev det ingen succé för Keko. Noll spelade minuter för klubben och i januari lånades han så ut till Grosseto i Serie B. Förhoppningsvis kan han anpassa sig till det italienska spelet och vara redo att slåss om en starttröja i Catania till nästa säsong.

19. Francesco Acerbi (Chievo)
Visste inte mycket om Acerbi innan förutom det välkända födelsemärket på överläppen. Och det är fortfarande det enda jag känner till. Den tidigare Reggina-spelaren har bara gjort två inhopp denna säsong och får vänta på sitt stora genombrott.

18. Diego Fabbrini (Udinese)
U21-landslagsman och jättelöfte. Men sparsamt med speltid dessvärre. Konkurrensen är dock givetvis tuff i Udine. Di Natale, Floro Flores, Pinzi och "Rumänies Messi, Gabriel Torje, har alla legat före i kön. Fabbrini skulle må bra av att bli utlånad.

17. Ezequiel Muñoz (Palermo)

Tre starter och han har gjort det helt okej. Men det håller inte att vara bänkvärmare för att hamna högre upp i det här sällskapet. Palermos mest lysande yngling har han inte heller varit, både Acquah och Hernandez förtjänar i stället beröm för fina säsonger.

16. Éder (Cesena)
Invärvad för att vara Cesenas anfallsvapen tillsammans med Mutu. Men nä, Éder har inte direkt levererat framåt. Första målet kom först 8:e januari i förlustmatchen mot Udinese (4-1 Udinese). Det är för dåligt.

15. Stephen El-Shaaraway (Milan)
Givetvis en jättetalang som har alla förutsättningar för att bli en pålitlig anfallare. Men Ibra, Pato, Cassano och Robinho är inga spelare man bara flyttar på. Har gjort några inhopp och smällt in ett mål i serien trots det. Men precis som Fabbrini skulle Stephen må bra att att få speltid i en annan klubb.

14. Albin Ekdal (Cagliari)

Våran enda svensk på listan. Och visst har han varit fullt godkänd, de matcher han har spelat. Kanske finns det chans till mer bollkontakt nu när Biondini går till Genoa. Albin måste få speltid regelbundet för att komma in i det.

13. Rodney Strasser (Lecce)
Kämpar tappert i ligajumbon. Gör det som förväntas och får godkänt med beröm. 9 starter (och tre inhopp) och ett mål för Rodney. Helt okej.

12. Federico Fernandez (Napoli)
Målsprutan i CL. Två kassar mot Bayern imponerar utav den unge anf... försvararen. Inte lyckats konkurrera ut någon av Aronica-Cannavaro-Campagnaro dock, men är fortfarande bara 22 år. Blir viktig i framtiden för Napoli.

11. Matija Nastasic (Fiorentina)
Nastasic är bara 18 år gammal men har redan spelat med det serbiska U21-landslaget. Dessutom har han representerat Viola vid nio tillfällen i Serie A och har då gjort det mycket bra, när jag sett honom. Här har Delio Rossi ett riktigt sparkapital inför framtiden.


10. Andrea Mazzarini (Novara)
Född i Rom. Ägd av Udinese (som så många andra) och utlånad till nykomlingen Novara. Väl där har Mazzarini levererat ett mål och tre målgivande passningar. Har tillsammans med Radovanovic varit Novaras bästa unga spelare och behöver fortsätta leverera om det ska finnas något hopp om att undvika nedflyttning.

9. Alexander Merkel (Genoa)
Jättelöfte som kan bli så oerhört bra. Mår bra av att få speltid i Genoa, där han gjort det bra, och det har till och med talats om en flytt tillbaka till Milan redan i januari. Jag hoppas dock att han blir kvar på Luigi Ferraris åtminstone säsongen ut. Det vore den bästa lösningen för alla tre inblandade. Merkel utvecklas, Genoa kan klättra ett par pinnhål och Milan kan räkna med att han är redo att leverera när han återvänder.

8. Erik Lamela (Roma)
Hade en lite trög start i Serie A men har nu börjat komma igång. Tvåmålskytt mot Viola i cupen senast och allt viktigare för Romas offensiv. När acklimatiseringen är fullbordad kommer Lamela kunna lyfta Enriques lag till mycket höga höjder.

7. Ricky Alvarez (Inter)
En annan som hade stora förhoppningar att bära på sina axlar. Även här krävdes lite tid för anpassning men nu är han igång, Ricky. Var briljant i 4-1-vinsten mot Lecce och jag skrev att han har en jättepotential. Även mot Parma var han lysande och det verkar som att Alvarez är beredd att bära sitt Inter mot toppen. Blir tufft för Sneijder detta.


6. Maxi Moralez (Atalanta)
Lilla, lilla Maxi har gjort stora, stora saker i Bergamo. Jag dömde ut Atalantas chanser denna säsong men flaggade ändå för Moralez inför seriestarten. Maxi levererade och det gjorde även Atalanta, mycket tack vare den 160 cm korta argentinaren (och Denis, givetvis!). Mycket imponerande förstaår i Serie A.


5. Senad Lulic (Lazio)
I någon match tidigt på säsongen minns jag hur jag undrade vad i hela friden Lazio skulle ha Lulic till. Han var osäker, spred bollar och låg märkligt till i positionsspelet. Men oj vad han har imponerat därefter. I den hemska förlusten mot Siena var bosniern den ende som spelade något som kan kallas fotboll i Lazio. Undantaget Klose skulle jag säga att Lulic varit Lazios bäste spelare.

4. Arturo Vidal (Juventus)
Alla förväntade sig att Vidal skulle leverera i Juventus på samma sätt som han gjorde i Leverkusen. Det gjorde han också. Vidal var en mycket smart värvning av den gamla damen. Är oerhört viktig i såväl det defensiva jobbet som i det offensiva. Pålitlig och stabil. Tillsammans med Pirlo och Marchisio en jättekraft på mittfältet.

3. Mattia Destro (Siena)
Ett annat italienskt anfallslöfte, men som till skillnad från Fabbrini får speltid. Och gör mål. På åtta startade matcher och två inhopp har Destro gjort fem mål och en assist. Lysande facit i en klubb som krigar i tabellens nedre halva. Anfallsparet Destro-Calaió har spottat in 12 av 18 Siena-mål denna säsong. Stor chans (risk för Siena) att Genoa plockar tillbaka U21-stjärnan i sommar.


2. Jonathan Biabiany (Parma)
Giovinco i all ära men i mina ögon har Biabiany imponerat ännu mer. Även fransmannen har setts som en stor talang genom åren och var bra i sin förra sejour hos Parma. Men i år har han tagit ett kliv till och är ett ständigt hot mot motståndarförsvaren med sin snabbhet. Två mål och tre målgivande passningar. Mer lär rulla in under våren.


1. Gaston Ramirez (Bologna)
Otroligt egentligen att Ramirez fortfarande inte är värvad av en stor klubb. Bologna plockade in honom för i runda slängar 20 miljoner kronor och kommer att göra en rejäl hacka vid en försäljning. I tabellen vore det inte orättvist att skriva Ramirez i stället för Bologna på 17:e plats i tabellen. Bär det här laget på egen hand, trots sin unga ålder (21), och lär bli såld till sommaren. Mycket välförtjänt etta.


Och så de jag glömt och som ändå imponerat och gjort det bra:
Joel Ekstrand (Udinese), Gabriel Torje (Udinese), Davide Faraoni (Inter), Alejandro Gómez (Catania), Víctor Ibarbo (Cagliari), Ezequiel Schelotto (Atalanta), Alberto Paloschi (Chievo), Luis Muriel (Lecce)

Glömt ytterligare någon? Säkert. Synpunkter tas emot med glädje, såklart. På twitter eller som kommentar.

/Leo


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0