Mittbacken, baskern, undantaget – Fernando Amorebieta

kl. 15:30:18, 2012-02-29
Llorente Amorebieta Martinez


Ikväll ställs Fernando Amorebieta mot sin lagkamrat Fernando Llorente. Försvar mot anfall. Vän mot vän. Amorebieta och Llorente är båda födda -85 och har sedan 10 år tillsammans gått igenom Athletics alla led.


Athletic Club är ett lag som trotsar globalisering och som utmärker sig genom att låta laget enbart bestå av spanjorer från de baskiska provinserna.  Den policyn är ett kapitel för sig som lämpar sig för ett senare tillfälle – eller om den vid det här laget blivit uttjatad nog. Åter. I dagens Athletic finns dock ett undantag. Fernando Amorebieta är född i Venezuela. Men när han var två år ung återvände hans baskfödda föräldrar med honom till Vizcaya och Baskien.  Således är Fernando av dubbla nationaliteter. Eller trippla. Mittbacken har representerat tre landslag. Spanien (U19), Baskien och Venezuela.

 

2008 började Amorebieta förhandla med det venezuelanska fotbollsförbundet. Han hade bestämt sig. Det var landet han föddes i han ville spela för. Men eftersom en ung Fernando hade representerat Spanien i U19-EM 2004, tillät inte FIFAs regler honom att byta landslag. Som på beställning ändrade dock FIFA sitt regelverk 2009 och året därpå kunde till sist Fernando Amorebieta dra på sig den vinröda venezuelanska landslagströjan.

 

Ni hör själva. Det finns många trådar att följa i den här historian med sin vikt värd i anekdotguld. Jag följer en.

 

Som jag tidigare nämnde har Amorebieta representerat det baskiska landslaget. Tre matcher har det blivit hittills. En av matcherna var mot Katalonien. Kan ni gissa motståndare i de resterande två? Just precis. Venezuela.

 

Innan Amorebieta drog på sig sin efterlängtade vinröda matchtröja hade han alltså mött Venezuela två gånger om. Och varit med att vinna mot dem. Två gånger om.

 

Ikväll spelar Amorebieta med sitt tredje landslag - mot sitt första landslag. Den här gången innehåller det första landslaget vännerna Llorente, Iraola, Martinez och Muniain.

 

Fernando Amorebieta står på andra sidan, återigen som ett undantag.

 

/Leo


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0