Tankar om målvaktssituationen i Atletico Madrid

kl. 18:10:51, 2011-09-06

Joel Robles omkramad av Diego Godin.


Atletico Madrid är en klubb som enligt krav från både ledning och fans ska kunna aspirera på fjärdeplatsen i Primera Division i år. Atletico Madrid är, helt rättvist, inte en klubb som man associerar varken stabilitet eller balans med. Atletico Madrid är en klubb med tre målvakter i truppen, födda -92, -90 och -89.


Som bekant har superlöftet David De Gea lämnat för stora, elaka Manchester United. All lycka, David. För bara två år sedan värvade Atletico superlöftet Sergio Asenjo, trots att storklubbar världen över ryckte i honom. Asenjo ville bestämt spela för Atletico och hade spelat strålande under våren för sitt Real Valladolid, och toppat det med ett fantastiskt u21-EM. Alla pratade om grabben som så småningom skulle ersätta Casillas i La Selección. Oj, så bra han skulle komma att bli! I samma veva tar Atletico adjö av trotjänaren Leo Franco, som till sist landar i Galatasaray, och Sergio gör sig hemmastadd mellan stolparna på Vicente Calderon. En elak korsbandsskada ett par månader senare banar väg för De Gea, och sätter Asenjo’s karriär på paus.

 

Under tiden som De Gea spelar till sig ett epitet som världsmålvakt tar Joel Robles över rollen som andremålvakt. Stackars Asenjo lånas inför säsongen -11 ut till Malaga för en chans att nå sitt gamla, härliga jag. Bakom De Gea får snart Joel finna sig i att även han kallas superlöfte.

 

Men den här säsongen då? De Gea lämnar och Asenjo är inte 100 % än, nu måste det väl vara Joels tur? Nej, ledningen är sin ovana trogen. Thibaut Courtois, det belgiska underbarnet ska in. Han värvas inte. Nej, nej, det vore en alldeles för smidig lösning. Courtois lånas in från Chelsea, som hunnit knipa honom framför de rödvitas näsor, utan köpklausul. Courtois ses i dag som en relativt ohotad förstamålvakt. Han har visat sig värdig och stabil. Men Atletico Madrid är ingen farmarklubb, och kommer aldrig att vara. Joel lider, både han och Asenjo får ett år stulet i sin utveckling.

 

Skapar det här stabilitet i klubben? Ökar konkurrensen på målvaktsplatsen? Enligt mig leder det här till obalans. Möjligheterna är stora till att Joel nästa år kan få ta över som förstamålvakt, visserligen ett år äldre, men utan ett år viktig matcherfarenhet. I mitt tycke skulle ledningen helt sonika ha struntat i att värva Courtois, låtit Joel ta plats, litat på hans talang, så som med De Geas.  För målvaktstalang finns i klubben. Ja, herregud.

 

 

/Leo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0