Den ljusnande framtid är vår

kl. 10:48:22, 2011-09-08
Foto: Wikipedia
I dag tar Juventus ett stort kliv in i den moderna fotbollsvärlden. Invigningen av Juventus alldeles egna arena är inte bara en fin kväll för alla anhängare av den gamla damen, det är också en indikation på att italiensk fotboll så sakta börjat vakna och i sista sekund slitit tag om tågets sista rusande vagn. I en fotbollsvärld där taktiktavlor ersatts av ekonomiska kalkyler och enorma sign on-bonusar måste klubbar som vill vara med hitta fler inkomstkällor än tröjförsäljning.

FC Köpenhamn är en slitet men ändå tydligt exempel på nyttan av att vara herre i sitt eget hus. Danskarna har byggt upp en imponerande stark ekonomi och är i dag Nordens starkaste fotbollsföretag med en åttondel i Champions League som imponerande diplom. De italienska lagen spelar på arenor med många år på nacken. De är slitna, nergångna och hör hemma i en svunnen tid. Flera lag för en kamp om att få sätta igång byggandet av ett eget hem. Men det är ingen lätt match - italienska städer med en stolt historia tillåter inte arenakomplex var som helst. Det är ett pusslande att få bygglovet i hamn.

Förhoppningsvis kommer Delle Alpis arvvinge fungera som lysande exempel på hur bra det kan bli. Exemplets makt kan aldrig ignoreras. Det går självklart att vända sig emot en anpassning till den moderna fotbollens spelregler, en värld som inte alls liknar den fotboll många av oss vuxit upp med. Det är dock det rådande klimatet och vill italienska lag återigen vara ledande på den europeiska fotbollsscenen måste förändringen till. Den bittra sanningen för fotbollskonservatister.

Invigningen ikväll kommer att livestreamas på Juventus Youtube-kanal och det är ytteligare en indikation på en klubb som är inne i en moderniseringsprocess. Cermonins höjdpunkt ikväll blir matchen mot Notts County, laget som en gång i tiden försåg Juve med den klassiska svartvit-randiga dressen. Enligt uppgift kommer Juventus inleda matchen i ursprungsfärgen rosa för att i halvtid byta till årets tröja, självklart svartvit.

Personligen upplever jag satsningen ifrån Turin-klubben som mycket seriös, såklart. De senaste årens något ojämna nivå ska brytas. Återigen ska Juventus vara självklara förhandsfavoriter, inte bara om scudetton, utan även i snacket om Champions League. Agerandet på mercaton är en uppenbar ingrediens. Den egna arenan en annan. Och en tredje? Att det sker på Youtube. Contes gäng är italiens mest moderna just nu.

/Leo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0