Second Coming

kl. 00:55:05, 2011-10-17

Då andas vi ut. Efter 90 minuters fotbollskamp där det slutade som vanligt. Polen Tyskland står som segrare när domarvisslan ljuder. Miroslav Klose står där han alltid står och gör det han alltid gör. 2-1 till Lazio med endast sekunder kvar i en match som handlade mer om grinta än något annat.

När Brocchi föll ihop som en skadeskjuten björn efter 50 minuters spel avgjordes på många sätt kvällens huvudstadsderby. Direkt genom att Kjaer belönades med ett hårt (men regelriktigt) rött kort, indirekt genom att Lazio började tro. Tro att det var möjligt att bryta den där vidriga sviten man fått upptryckta i ansiktet hela veckan.

Straffen kan diskuteras. Den är tveksam, absolut. Men Kjaer har ingen anledning att ens vara där med handen. Jag är övertygad om att Brocchi aldrig nått den bollen ändå. Efter att Hernanes fintat in straffen till 1-1 tar Lazio över matchen helt. Stundals ett galet tryck mot Romas försvagade försvarslinje och Klose har bland annat en nick i ribban medan Cissé står för en sinnessjuk volleykanon i bortre stolpen.

Det avgörande målet kommer dock inte. I stället är Roma bara centimetrar ifrån att tåa in ett andra mål när Konko slarvar i försvarsspelet. Men precis när vi ställt in oss på ett kryss ser Matuzalem något ingen annan ser och chippar fram den där livsarlige målmaskinen ifrån Oders stränder. 2-1 och de norra delarna av Olympico exploderar. Och gladast av dem alla är Edy Reja som äntligen, äntligen, lyckas besegra sina rödgula demoner efter ha försökt i ett helt liv.

Sammanfattningsvis är Brocchi en av Lazios absolut bästa spelare ikväll. Den gamle är en lite krutdurk som tillåter sig själv att explodera oavbrutet tills det är snustorrt i tunnan. Han fixar straffen och sprudlar av energi. Hernanes verkar vara i gammal god form och Klose gör det han ska.

Roma ska dock inte deppa ihop fullständigt även om kvällar som dessa är fruktansvärda att genomlida. Enriques gäng spelade stundtals riktigt underhållande fotboll och testade Lazios försvar flera gånger i första halvlek. Starten med Osvaldos tidiga ledningsmål borde man utnyttjat bättre. Där och då hade man greppet om matchen och Lazio visste varken ut eller in.

Och Romanista. Avsky nu inte Tagliavento alltför mycket. Han drog trots allt på sig ett rött kort han med.